السلام عليكم و رحمة الله و بركاته
dan
Salam Sejahtera
Kehidupan
kita sehari-hari semakin mencabar dan semakin sibuk dengan pelbagai rutin
harian. Bahkan mendedahkan diri kita kepada seribu macam ancaman termasuk
ancaman kepada kesihatan. Untuk entri kali ini mari kita sama-sama melihat
& mengetahui antara penyebab yang memberi kesan kepada kerosakan sel badan
kita.
ANTARA PUNCA dan PENYEBAB KEPADA KEROSAKAN SEL
TUBUH
1
-Terdedah kepada pencemaran alam sekitar
Dari
saat anda menghidupkan enjin kereta, anda telah pun terdedah kepada pencemaran.
Tahukah anda pemeluwapan dari bahan-bahan di dalam kereta terutama dari
dashboard kereta anda itu mengandungi bahan kimia berbahaya? YA, ia mengandungi
karsinogen, agen penyebab kanser. Bagaimana pula dengan Cat rumah! Asap Rokok!
Asap kenderaan! Jika di senaraikan semua puncanya, nanti ada pula yang memakai
sut pelindung dan berkurung di dalam rumah.
2
- Tubuh badan kita memerlukan dos yang lebih tinggi bagi sesetengah nutrien
Apabila
tubuh badan kita tidak sihat, kita memerlukan lebih nutrient yang membekalkan
antioksidan dan meningkatkan imun sistem seperti Vitamin C, Vitamin E dan
lain-lain. Sekiranya kita mengalami kecederaan, pengambilan nutrien protein
adalah sangat kritikal bagi membantu proses baik pulih sel yang rosak dan
proses penghasilan sel-sel baru.Untuk Ibu-ibu hamil dan ibu-ibu yang sedang
menyusukan anak, jumlah nutrien harian yg diperlukan adalah lebih tinggi dosnya
berbanding dengan individu yang tidak hamil atau menyusukan.
3
- Buah-buahan dan sayur-sayuran mungkin terjejas atau tercemar.
Manusia
lazim memilih sayuran atau buah-buahan yang tampak segar tanpa cela apabila
membeli di pasaraya. Tahukah anda, kebiasaannya sayuran dan buah-buahan yang
anda nampak lazat dan segar itu boleh mengundang bahaya? Kebanyakan sayuran dan
buah-buahan yang terdapat dipasaran kini diselaputi dengan racun serangga yang
berbahaya dan bahan pengawet untuk membolehkan ia bertahan lama. Penggunaan
baja kimia pula kini semakin meluas digunakan.Pastikan anda memilih sayuran
atau buah-buahan yang ditanam secara ORGANIK.
4
- Mengamalkan gaya hidup tidak sihat
Waktu
berkerja lazimnya bermula seawal jam 8 pagi dan berakhir seawal jam 5 petang (8
jam waktu berkerja dan 1 jam waktu rehat). Namun apa yang jelas kini, terutama
bagi warga kota keluar rumah seawal jam 7 bersesak di dalam LRT atau menyerah
diri pada kesesakan di jalan raya dan pulang pula sehingga lewat jam 9... tiba
dirumah setelah bersesak jam 10 malam
Bersesak
dalam LRT = STRESS
Jalan
Jammed = STRESS
Kerja
Banyak = STRESS
STRESS
---> Membawa kepada kemusnahan Vitamin B dan Vitamin C kerana kedua-dua
vitamin ini sangat FRAGILE! Bila pulang jam 10, kemudian anda semua dinner?
Inilah antara punca ramai yang perut boroi dan ia semakin menjadi kelaziman.
Tidak cukup dinner, tambah dengan supper di Uptown/downtown.
Makan
lewat malam = pengumpulan lemak berlebihan + peningkatan cholestrol = BOROI
Dan
rutin harian inilah yang terus dan terus anda lakukan...jadi tidak hairanlah
penyakit High BP dan High Cholestrol kini mula menyerang individu diperingkat
umur yg masih muda.
5
- Kebanyakan rakyat Malaysia makan ikut selera rasa
Nasi
lemak lazimnya dimakan diwaktu pagi untuk dijadikan santapan sarapan pagi.
Namun kerana kelazatannya dan lemaknya nasi itu, ia kini dinikmati tidak kira
masanya. Pelbagai gaya nasi lemak yang kita boleh dapatkan 24 jam terutama di
kedai-kedai mamak. Fast Food pula kini menjadi budaya rakyat Malaysia. Jika
dulu susah nak cari Fast Food sekarang kiosknya tumbuh bagai cendawan selepas
hujan.. SEDAP dan CEPAT!
Bagi
kebanyakan masyarakat melayu, kebanyakan masakan berasaskan santan adalah suatu
kemestian. Pertambahan kalori amatlah mudah , manakala untuk membakarnya pula
mengambil masa yang lama dan bergantung pula pada aktiviti yang dilakukan.
6
- Gangguan Penyerapan Nutrisi daripada Makanan
Anda
penggemar makanan/minuman berkaffein? Tahukah anda kaffein boleh menghalang penyerapan
Vit D dan Calcium kedalam tubuh? Ia juga turut mengganggu menyerap penyerapan
beberapa nutrient penting dalam tubuh.
7
- Kehilangan nutrien dalam makanan
Mungkin
anda rasa anda telah berikan yang terbaik buat keluarga anda. Menyediakan makanan
kegemaran suami dan anak-anak adalah perkara yang sangat menyeronokkan. Tapi,
adakah anda pasti anda berjaya mengekalkan nutrisi yang terdapat di dalam
makanan tersebut? Bahan-bahan segar dari ladang akan kehilangan nutrisi ketika
proses pengasingan, pembungkusan dan penghantaran. Kemudian, sampai di rumah
disimpan di dalam peti sejuk - hilang sedikit nutrisi lagi.. sayuran dipotong
dan terdedah akan penyebabkan pengoksidaan vitamin c, hilang nutrisi lagi..
cara memasak? menggoreng? memasak terlalu lama? jadi apa pula yang tinggal ?
************************
Itulah
dia 7 sebab yang perlu anda renung-renungkan. Anda bagaimana?
"Kesihatan
adalah tenaga, kecergasan dan kesejahteraan. Anda akan ketahuinya apabila anda
merasainya, apabila anda melihatnya; kehidupan yang sihat adalah sesuatu yang
menarik. Orang yang sihat sentiasa bertenaga dan kelihatan hebat. Nutirisi
Shaklee telah membantu mewujudkan kehidupan yang lebih sihat kepada
berjuta-juta orang selama lebih 50 tahun. Alamilah kehebatan kesihatan dengan
Nutrisi Shaklee."~Shaklee website
Sekian
entri saya kali ini, moga ianya memberi manfaat buat pembaca budiman sekalian.
Akhirnya, terima kasih sudi kunjungi Els Aulad House.
Salam
Ukhuwwah Fillah,
Ieta
SID
882012
------------------------------------------------------
Rakan Shaklee Anda:
Marzita binti Zakaria
# ummi Els @ ieta #
Pengedar Sah Shaklee Malaysia
COD Temerloh, Mentakab,/
Sg Tekam,Bandar Jengka,Chini & Chini Timur ( hujung minggu )
Shaklee ID [ No : 882012 ]
call/sms/whatsapp/telegram : 017-9040142
email : ietas32@yahoo. com
fb page : Els Aulad House
fb:https://www.facebook.com/marzita.zakaria.7
0 ulasan:
Catat Ulasan